Otyg i hagen...

Idag när jag åkte upp och släppte ut våra hästar kikade jag av någon egendomlig anledning upp på höjden av vår vinterhage (den vilar).
Där på toppen stod de, omisskännliga... Stånds (Senecio jacobaea).
Ni som följt med min blogg vet att jag varje sommar har akut ångest över alla giftliga arter i moder naturs flora. Oroar mig för om de finns i hagarna där våra underbara djur betar.


Stånds är en giftig korgblomma som varje år tar död på betesdjur både akuta dödsfall men även med långdraget förlopp med flera månader innan symptom uppträder. Stånds är en riktig dödsfälla om den får stå kvar på magert bete. Vanligvis låter hästarna bli den då den är besk i smaken, men om betet tryter, äter de av den. Skulle den komma med i hö är den precis lika giftlig och än mer lömsk då den beska smaken förvinner då växten torkar men giftet är detsamma. Stånds i hö är den vanligaste förgiftningsorsaken.

Förgiftningssymptom: Typiska symptom är att hästen blir stel i bakdelen, vacklar omkring som om den vore drogpåverkad, pressar huvudet mot väggen eller trycker det mot marken och tappar aptiten.

Stånds blommar med vackra gula blommor i juli-sept. Blommorna är samlade i toppen av plantan som är ca 1meter hög. Bladen skulle jag säga påminner lite om ruccola. Inte helt lätt att få bra bilder med en lite mobilkamera men så här ser den iaf ut  (amatörbilder tagna av mig).




Enligt litteratur ska man gräva upp plantorna och sedan ska allt brännas...
Jag undrar om man inte kan använda round up på dessa, det ska ju ta kål på allt hela vägen ned till roten.
Nu när hagen iaf är i vila och det inte går några hästar i den kan det väl inte göra något?

Förutom Stånds finns det en hel del övriga dödliga växter...

Fingerborgsblomma
Fräken, örnbräken
Sprängört
Odört


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0