Lite mer ord om kursen igår...

... Helena Hultborn tillsammans med, islandshästsinstruktören, Lina var de som höll kursen igår.
Vi var några stycken och det tog ett tag innan vi gått igenom en presentation av oss alla -totalt 8 deltagare.
Alla 8 hade vi naturligtvis olika erfarenheter och väldigt olika hästar. Pia (som har stallet där jag står uppstallad med hästarna) hade tillslut anmält sig hon också. Hon hade förvisso problem med att välja vilken av hästarna hon skulle ha med på markövningarna. Jag såg det som självklart att ta den häst som jag känner störst behov av att lära mig förstå och få ett starkare band me- Bygga upp förtroende. Med andra ord Mercy:)
 
Kursen hade fåitt namnet "Kommunicera med glädje" -  vilket är ett av ledorden - Glädje -vilket jag absolut kan hålla med om. Att ha /äga häst är så enormt dyrt, så känner man ingen glädje, eller den minsta tveksamhet, ska man nog välja någonting annat som inte kräver det totala engagemang som hästarna gör.
Fokus-  Om vad man själv står pall för "just idag" - orken är inte densamma varenda dag- fastän man önskar det vore så. Att tänka igenom vad man själv orkar genomföra och ladda för att få 100% av det lilla man faktiskt gör. Vad man ger är vad man får.
Mål... Satte de upp som sista ledord... Jag skulle personligen vilja ha det innan fokus (så jag kommer att arbeta så framöver). Alldeles oavsett vilket mål man har för dagen eller ett mer långsiktigt mål med sin träning så kommer mitt fokus att bli svaret på mina delmål/ mål.
 
Sedan fick vi gissa vilken personlighet våra hästar hade... Jag gissade då helt galet, fast åt "rätt håll" visade sig senare.
Högerhjärnad eller vänsterhjärnad? Introvert eller extrovert?
Jag trodde Mercy var högerhjärnad introvert - vilket innebär: Skygg, försiktig, försjunker in i sig själv vid press... en osäker själ. Men inte enbart givetis utan även extrovert. Vilket innebär att hästen är i behov av att få saker enkelt presenterade för sig för att inte bli förvirrad och rädd.
Mina antaganden visade sg vara helt åt pepparn. Enligt Helena är han en  vänsterhjärnad Extrovert. Han är en läraktig och lekfull individ som behöver nya och intressanta uppgifter för att inte bli uttråkad. Det är sån här häst man vill ha... Så det låter ju toppen :)
Sedan fick vi göra en egenbedömning om vad man själv är för individ för att öka medvetenheten om vad som kan komplettera och stjälpa i kommunikationen mellan häst och människa.
 
En högerhjärnad häst är rädd, osäker, nervös, flyktbenägen, undergiven
En vänsterhjärnad häst är dominant, modig, självsäker, lugn tolerant...
 
Målbeskrivningar... Idag, om en vecka, en månad och om ett år... Ni vet det där sedvanliga. Ta fram kopmpassen och peka vilken riktning du vill gå...
 
Pat Parelli  -tekniken (?) bygger på The 7 games...
3 principlekar
Friendly game - desensibilisering -  avtrubbning/ tillvänjning
Porcupine game - Att flytta för tryck
Driving game - Flytta för rytmisk rörelse.
4 syfteslekar
Yo yo game, rakställa hästen - Backa ut hästen på lina och sedan få den att gå tillbaka till dig
Circling game, ansvarslek, Hålla riktning, hålla gångart, se vart du går, att inte bete sig som ett flyktdjur...
Sideways game, uppmjukande övning - skänkelvikning
Sqeeze game, transportträning, desenesibilsering, gå under, över, mellan etc...
 
Jag hade som mål att "våga" sitta upp på Mercy. Att från backen se och även höra Elin säga vilka bocksprång han har förmågan att utföra, har gjort att jag kännt ett visst motstånd att sitta upp. Men jag kom ur min komfortabla zoon och satt upp och även skrittade, stannade och skrittade igen. Allt enlig planen Helena och jag gått igenom. Sedan slutade vi medan det fortfarande gick bra. Det känns som om det största motståndet är avklarat - att våga mig upp. Säkerhetsvästen var givetvis på, men attans så klumlpigt det är med den på. Så för att vänja mig vid den, hade jag den på då jag red Varre också :)
 
 Nu har detta blivit ett alldeles enormt långt inlägg. men ett är då säkert... Helena får komma och hjälpa mig (boosta självförtroende och mod) fler gånger. Kontrollera att "vi" är på väg åt rätt håll. Jag vill verkligen kunna/ våga rida ut i sällskap (till en början) med andra hästar. Rida i alla gångarter på ridbanan utan att han flyger i luften om han hamnar i obalans (jag tolkar det som om han blir förbannad när han snubblar till). Men träning ger färdighet. Jag kommer att få den häst jag vill ha innan jag/ vi är färdiga :)
Tyvärr inte en enda bild på gårdagen, vilket i sig är synd. Men det krävdes sån enorm närvaro att det inte fanns utrymme för att ta upp mobilen för att knäppa bilder...
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Vonne

Det var många ord det :) Låter som en intressant kurs i min smak. Lycka till med allt!! Kram

2013-02-26 @ 13:43:17
URL: http://www.vonnes.blogg.se
Postat av: Helena

Det var så kul att få vara med när du äntligen fick sitta lite på din sötnos. Jag var så glad när jag såg hur lycklig du blev :-)
Hoppas att det går bra för dig med allt. Jag kommer gärna och hjälper dig när du vill. Jag har dock inte ditt tel. nr. Kan du skicka det till mig?
Hoppas vi ses snart igen
//Helena

2013-02-27 @ 14:11:38
URL: http://helenahultborn.blogspot.se/
Postat av: Lena

Spännande! Visst är väl Caramell vänsterhjärnad då och jag klsrt högerhjärnad? Hmmm.... , passar det ihop?,
Kram

2013-02-28 @ 20:14:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0