Update: Tant Varians...

Jo, jag brukar kalla henne för det... eller bara för "Tanten". Kanske inte det snällaste att kalla henne, men hon är ju det. Och vissa dagar är hon mer tant än andra.

Men det viktiga är ju inte vad hon heter eller vad hon kallas. Utan hur mycket man tycker om henne :)
För bara namnet "Varians" har ju en alldeles egen betydelse och varför hon fick det kan jag bara gissa mig till.


(detta är fr Wikipedia, kopierat rätt opp å ner ;))



Varians är ett begrepp inom matematisk statistik. Det är exempel på spridningsmått för en sannolikhetsfördelning, det vill säga ett mått på hur utspridd fördelningen är kring väntevärdet (μ). Liksom väntevärdet, är varians en egenskap hos en stokastisk variabel X och dennas sannolikhetsfördelning.

Matematiskt definieras variansen σ2 för en diskret sannolikhetsfördelning som

Var(X) = \sigma^2 = \sum_{i=1}^N P(x_i)(x_i-\mu)^{2}

där summeringen görs över alla x i utfallsrummet Ω och μ är väntevärdet på X.
För en
kontinuerlig sannolikhetsfördelning definieras variansen som

Var(X) = \sigma^2 = \int_{-\infty}^{\infty} (x-\mu)^{2}f(x)\,dx

där f(x) är fördelningens täthetsfunktion (frekvensfunktion). Man kan också definiera variansen med hjälp av begreppet väntevärde (E(X)):

\displaystyle Var(X) = \sigma^2 = E((X-E(X))^2) = E(X^2) - E(X)^2

det vill säga väntevärdet på kvadraten för avvikelsen från väntevärdet.

Kvadratroten ur variansen (σ) kallas för sannolikhetsfördelningens standardavvikelse. Standardavvikelsen är, likt varians, exempel på spridningsmått för en sannolikhetsfördelning.


Ehh...??... Ja, jag fattar ju inte iaf...

Jag kan ju klura ut att min Varians fått sitt namn, då hon var lite vind och skev då hon föddes (en standardavvikelse?). Var hennes uppfödare en statiistiker?

Nåväl... Det var ju inte hennes namn detta inlägg skulle handla om.



Varre skadade sig i vänster framben slutet av augusti (i ett av hennes "rejs"?). Så ingen ridning så länge hon varit halt naturligtvis. Svullnaden (som satt på insidan av benet under knät och hela vägen ner till kotan) gick ner rätt fort. men hon var ojämn rätt länge. Vi gick promenader som blev längre och längre. Till slut var promenaderna uppe i nästan 1timme och hon var ohalt i skritt. Då började jag att skritta henne uppsuttet (och arbete i skritt för att inte tappa lyhördhet och alltför mycket muskler) och det höll vi (Lina o jag) på med i gott o väl nästan en månad. Nu har hon fått skritta och travat i ett par veckors tid och hon känns fräsch igen. Igår galopperade vi på ridbanan, inte så länge - men vi gjorde det :)
Arbetade henne så att hon blev riktigt lösgjord och jättetrevlig att sitta på i alla gångarter och idag känner jag av träningsvärk i mina adductor på lårets insida ;)

Kan vi äntligen få vara på "G" igen?
Avvaktar dock lektioner ett tag till framöver.

Jag hoppas att vi genom den riktigt långsamma igångsättningen gett henne chansen att hålla ett bra tag till. Läkeprocessen tar ju längre tid ju äldre hästarna blir, precis som hos människor.
Jag har ju preparerat henne med Dewils Claw roth och glucosamin, allt för att hjälpa läkningen. Jag vet inte om det har hjälpt och det lär vi heller aldrig få reda på. Men det är ofarligt så det kan ju inte ha skadat ialla fall.

Så var det det här med bilder... 
Nä, inte denna gång heller... 

Kommentarer
Postat av: Vonne

Såg ju inte så mycket av er när vi red i går, jag var ju koncentrerad på min pålla. Men kul att höra att hon känns fin igen :)

2010-10-26 @ 09:20:39
URL: http://vonnes.blogg.se/
Postat av: Sara

Kul att ni börjar komma igång och att det känns bra :)

Sv: Dubbelpass?? Mina arbetarhelger ser ALLTID ut på detta viset. 12h pass. Och anledningen till att det bara blir 1 helg på 5 veckor är att det är två st som har växelvis boende med sina barn och inte vill jobba när de har barnen och naturligtvis har de barnen samma vecka. Det blir mindre i lön till mig då jag inte får klämma in två helger, då vi ska göra 3 av 6... Så nästa period kan det bli annorlunda. 2 av 4 tex...

2010-10-26 @ 10:07:11
URL: http://www.vogelberga.blogspot.com
Postat av: Daniel

Fattar noll, kan typ 1+1=3

2010-10-27 @ 09:50:35
URL: http://danielfagerholm.webblogg.se/
Postat av: Sara L

Hej Varians fick sitt namn fòr att hennes uppfòdare àr matematiker... men det àr ju snyggt àndà ;)

2010-10-27 @ 19:44:17
URL: http://saralunds.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0